Konkurs na projekt miejsca upamiętnienia Mirosława Breguły
   
 
  Notka biograficzna Mirosława Breguły - zał. nr 1
 
Mirosław Breguła 
ur. 10.02.1964 r. w Świętochłowicach; zm. 02.11.2007 r. 
w Chorzowie.

Przez całe swoje życie był związany z Chorzowem. 
W mieście tym  mieszkał, wychowywał się, uczył i pracował.

Twórczość wokalisty, kompozytora, autora tekstów, aranżera, gitarzysty, oficjalnie rozpoczęła się od założenia wraz z Henrykiem Czichem 13.10.1981 r. zespołu muzycznego „Universe”. Wtedy to po raz pierwszy spotkali się i zagrali w katowickim Studio Piosenki, podczas odbywającego się tam przeglądu muzycznego.

Pierwszy publiczny występ Mirka Breguły wraz z zespołem miał miejsce 9.05.1982 r. 
w chorzowskim klubie „Kuźnik”. Od tego momentu zespół „Universe” uczestniczył nieomal we wszystkich przeglądach i festiwalach, gdzie zdobywał nagrody 
i wyróżnienia.

W 1983 r. uczestniczył w eliminacjach Ogólnopolskiego Młodzieżowego Przeglądu Piosenki, które doprowadziły do udziału w konkursie „Promocji” Polskiego Festiwalu Piosenki Opole '83, a utwór pt.: „Mr. Lennon"- osiągnął popularność, zdobywając pierwsze miejsca na radiowych i telewizyjnych listach przebojów. W listopadzie 1983 r. zespół „Universe” koncertował na Kubie, a następnie
po powrocie do kraju nagrał dwa pierwsze single pt.: „Blues na wpół do piątej rano", „Ty masz to, czego nie mam ja" oraz „Każdego wciąga poker” i „Ćwiczenia z anatomii” wydane nakładem firmy „Tonpress".

Większość utworów zespołu „Universe” powstałych 
w latach 80-tych osiągnęła bardzo dużą popularność, uzyskując miano przebojów polskiej sceny muzycznej. 

Na początku lat 90-tych zespół nagrał pierwsze płyty pt.: „The Best of” oraz „Magnes serc”. Piosenka pt.: „Bo to taka piękna miłość” zwyciężyła w jednej z edycji telewizyjnego programu „Muzyczna Jedynka", utwory pt.: „Bądź znowu przy mnie” i „Nie wiem, czy to miłość” zdobyły laury na festiwalu w Sopocie. W czerwcu 1992 roku, w konkursie „Premier” festiwalu opolskiego, zespół „Universe” wygrał piosenką „Daj mi wreszcie święty spokój". 

Od tego momentu praca twórcza, koncerty w kraju i zagranicą, pochłaniały niemal  każdą wolną chwilę zespołu. W kolejnych latach zespół nagrywał następne płyty.                          

W 2001 r. Mirosław Breguła nagrał solowy album pt.: „Kto ci jeszcze wierzy?", który został wysoko oceniony przez krytyków rynku muzycznego.

Dnia 13.11.2001 roku, w rocznicę spotkania Mirka Breguły 
z Heńkiem Czichem odbył się jubileuszowy koncert zespołu w chorzowskim Teatrze Rozrywki, podczas którego „Universe” został wyróżniony Nagrodą Prezydenta Miasta Chorzowa w Dziedzinie Kultury.

W następnych latach Mirek Breguła wraz z zespołem „Universe” koncertował i nagrywał kolejne płyty. W okresie 25 lat uczestniczył w kilkudziesięciu koncertach charytatywnych (przeciętnie 4-6 rocznie) na terenie całego kraju. Nigdy nie odmawiał udziału w tego rodzaju inicjatywach.

Po raz ostatni wystąpił 28.10.2007 r. wraz z wokalistą, Andrzejem Lampertem 
w Teatrze Rozrywki w Chorzowie, podczas "Festiwalu "Stróżów Poranka”.

Zmarł śmiercią tragiczną 2.11.2007 r. w Chorzowie.

Po śmierci Mirka Breguły ukazała się płyta pt.: „Mijam jak deszcz” zawierająca m.in. nagrane przez niego trzy premierowe utwory. 

Ten wspaniały artysta muzyk przez całe swoje życie był silnie związany z Chorzowem. W trakcie 25 lat pracy artystycznej poprzez swoją działalność, poetyczne teksty, pełne ciepła, własnych przemyśleń, przeżyć i rozterek uczył kolejne pokolenia wrażliwości na świat i innych ludzi.

Jego twórczość znalazła sympatyków nie tylko na Śląsku, ale również w całym kraju 
i za granicą, o czym świadczą nie tylko osiągnięcia muzyczne zespołu „Universe”, ale pamięć i sympatia jego wielbicieli, którą niezmiennie cieszy się do dzisiaj. 

Mirosław Breguła pozostanie w naszej pamięci Wielkim Artystą, który nie wstydził się swojego rodzinnego domu tj. Śląska i Chorzowa, zawsze podkreślając w swoich wypowiedziach skąd pochodzi, propagując tym samym piękno tego regionu.
 
 
 
Skrót najważniejszych osiągnięć:
  • 1983 r. udział w Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej OPOLE’83 w konkursie  pt.: „Promocje” – „Mr. Lennon” - zdobycie II nagrody,  I miejsce na Listach Przebojów Telewizji Polskiej (I Program) oraz Polskiego Radia
  • 1983 r. - wydanie debiutanckiego singla z utworami m.in.: „Blues na wpół do piątej rano” - przez 4 miesiące I miejsce w plebiscycie TVP Programu II - pt. „Przeboje dwójki” oraz na Listach Przebojów Polskiego Radia
  • 1984 r. utwór pt.: „Ty masz to, czego nie mam ja” jest jednym z przebojów audycji  I Programu Polskiego Radia pt.: „Lato z radiem”
  • 1988 r. - udział w Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej OPOLE’88 – „Tacy byliśmy” - zdobycie Nagrody Publiczności
  • 1991 r. - I miejsce w edycji programu pt. „Muzyczna jedynka” TVP I Programu – "Bo to taka piękna miłość”
  • 1992 r. - udział w Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej OPOLE’92 w konkursie pt.: „Premiery” - zdobycie I nagrody – „Daj mi wreszcie święty spokój”
  • 1992 r. udział w Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki SOPOT ‘92 - zdobycie  Nagrody festiwalu za najlepsze brzmienie od firmy MARANTZ – „Nie wiem czy to miłość” oraz Nagrody Festiwalu za najlepszą piosenkę o miłości od firmy HARLEQUIN
  • 1993 r. - zdobycie I miejsce w edycji programu pt.: „Muzyczna jedynka’93” TVP I Programu – „Ciągle szukam drogi”
  • 1993 r. - udział w Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej OPOLE’93 w konkursie pt.: „Premiery” – „To był maj” - zdobycie III Nagrody
  • 1994 r. - wydanie singla z utworem „Tyle chciałem ci dać” - duet z Beatą Kozidrak - utwór promujący płytę „Być przy tobie”.
 
 
Oficjalna dyskografia:
  • 1991 „THE BEST OF"
  • 1992 „MAGNES SERC"
  • 1993 „PRZYCHODZI JEZUS NA ŚWIAT" - Kolędy i pastorałki
  • 1993 „CIĄGLE SZUKAM DROGI"
  • 1994 „BYĆ PRZY TOBIE"
  • 1996 „LATAWCE"
  • 1997 „BAHAMA YELLOW"
  • 1998 „ZŁOTE PRZEBOJE"
  • 1999 „ZŁOTE BALLADY"
  • 2000 „MR. LENNON"
  • 2001 „KTO CI JESZCZE WIERZY ?" (solowy album Mirka Breguły)
  • 2003  „ZŁOTA KOLEKCJA"
  • 2005 „ZANIM"
  • 2008 „MIJAM JAK DESZCZ”
 
 
Reklama
 
 
Dzisiaj stronę odwiedziło już 4 odwiedzający (8 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=